Fase 1: Forventnings afklaring/fastsættelse af ambitionsniveauet:
- Hvad ønsker vi at opnå/forventet udbytte:
Vores forventede udbytte er at optimere kostregistreringen,
og blive bevidste om problematikken omkring den manglende
kostregistrering.
- Hvad er fokus:
Vi ønsker at øge fokus på selve problematikken, fra
sygeplejerskernes side, samt at inddrage og informere patienterne omkring
vigtigheden af egen inddragelse i kostregistreringen.
- Hvilke og hvor mange ressourcer kan vi allokere til
projektet:
Vi har alle en relevant baggrundviden, hvilket er en
væsentlig forudsætning for at kunne arbejde, og gå i dybden med
problemstillingen. Vi går til opgaven med engagement, og en forventning om at
udforme et godt og solidt produkt, som vi kan stå inde for.
Derudover vil vi finde relevant materiale, og besøge afdelingen, for at foretage interview af en sygeplejerske der har stået i problematikken, samt for at se problemet med egne øjne.
Fase 2: Research:
- Mål:
Målet med denne fase er at lokalisere årsagen til den
manglende kostregistrering, samt at finde ud af hvad der kan gøres for at
optimere kostregistreringen.
Derudover er det vores mål at motivere sygeplejerskerne til at
prioritere kostregistreringen højere, samt at motivere og informere patienterne
omkring egen inddragelse i deres kostregistrering.
Derudover er det et mål for os at belyse vigtigheden af
kostregistreringen, samt mangel på samme. Samt at undersøge lovgivningen
omkring vores problemstilling,
Fase 3: Kategorisering og analyse:
- Mål:
Målet med denne fase er at få analyseret og bearbejdet den
indsamlede data, som bestod af observation, interviews og relevant materiale.
Vi skal i analysen have belyst hvad der ligger til grund for manglende
kostregistrering, og konsekvenserne af dette.
Vi ønsker at belyse om patienten og pårørende bliver
inddraget i egen kostregistrering, og om de er informeret om vigtigheden af
dette.
- Udbytte:
Vores udbytte af denne fase er at fremhæve de vigtige
komponenter, ift. vores problemstilling, vores research og bearbejdelsen af
denne.
Dette skal til slut resultere i et overblik, som vi udfra, kan udarbejde et produkt eller forslag til en holdbar løsning.
Fase 4: Konceptudvikling og design:
- Mål:
Vores kreative fase bygger på hovedelementerne fra vores
research og analysen af denne.
Her ud fra har vi udarbejdet en mindmap, som belyser både
realistiske forslag, samt ønsketænkning. Dette ses på billedet under.
- Udbytte:
Ud fra de belyste elementer ift. Vores research og analyse,
vil vi påtænke en innovation, som er både brugerdreven og som tilgodeser de
mangler der er på afdelingen ift. Vores problemstilling. Herudover vil vi
udvikle materiale der inddrager både patienter og pårørende, som kan belyse
vigtigheden af- og konsekvenser ved manglende kostregistrering.
Fase 5: Test og prototyping:
Vi har udtænkt flere forskellige muligheder for en løsning
på vores problemstilling, herunder både realistiske, men i særdeleshed også
ønsketænkning, hvilket er forslag, som kræver flere ressourcer.
Vores realistiske tænkning beror i 4 forslag.
1. Ift. De realistiske tiltag har vi udtænkt en opsætning af
kostregistreringsskemaer, for alle 3 dage, som evt. Kan sættes fast for enden
af patientens seng.
Dette ville efter vores overbevisning, mindske risikoen for
at skemaet bortkommer, og vigtig information går tabt. Derudover ville det gøre
hele processen omkring kostregistrering mere effektiv og overskuelig, for både
aftensvagten men i særdeleshed også for de sundhedsprofessionelle, der skal
udfylde det i løbet af dagen.
2. Et andet tiltag kunne være at sætte fokus på inddragelsen af
pårørende og patienter, i patienternes kostregistrering. Dette kunne gøres i
form af; kampagner, pjecer og posters på afdelingen, som belyser vigtigheden
af, at de pårørende informerer sygeplejerskerne, eller andet sundhedspersonale
der står for kostregistreringen, omkring hvad de har serveret af mad- og
drikkevarer, til deres indlagte familiemedlem.
3. Derudover kan vi se en fordel ved, at alt personale, som læger, sygeplejersker, SOSU, nyt personale og
studerende deltager i kurser eller undervisning omkring vigtigheden af
kostregistrering, samt en introduktion til selve kostregisterringsskemaet.
Et forslag til hvordan undervisningen og kursut kunne blive afviklet er som temadage, hvor man fokuserer på kost, og vigtigheden af at give patienterne en sufficient kost. Her tænker vi det er vigtigt, at alt sundhedspersonale som er en del af den pågældende afdeling deltager i temadagene.
Et forslag til hvordan undervisningen og kursut kunne blive afviklet er som temadage, hvor man fokuserer på kost, og vigtigheden af at give patienterne en sufficient kost. Her tænker vi det er vigtigt, at alt sundhedspersonale som er en del af den pågældende afdeling deltager i temadagene.
4. Herudover vil vi lave kampagner og pjecer til
plejepersonale og patienter med fokus på kostregistrering, og vigtigheden derom.
Vi håber, at det øgede fokus på kostregistreringen omkring de
pårørende og patienterne kan optimere sundhedspersonalets tilgang til
kostregistreringen.
Vores ønsketænkning beror i 4 forslag.
1. Der kunne sættes en iPad eller tablet fast på alle senge,
hvor alle patientens data er at finde. Denne er der naturligvis kun adgang til
for sundhedspersonale, i form af et log-in med en personlig kode.
Dette er der både fordele og ulemper ved;
Fordelene er, at der er større sandsynlighed for at
plejepersonalet husker og prioriterer kostregistreringen, grundet den lette
tilgang.
En ulempe kunne være hygiejnen, da man er klar over, at
f.eks. en mobiltelefon er en bakteriebombe. Derfor skal man altid huske at
spritte både hænder, men også tabletten efter brug, ligesom vi gør med alle
andre redskaber som skal deles mellem mennesker.
2. En iPad eller tablet på stuen, som evt. Hænger synligt og
let tilgængeligt for sundhedspersonalet. Princippet omkring denne ide, er den
samme som ovenstående, men at der her er adgang til alle patienter på
afdelingen.
Fordelene og ulemperne er de samme, bortset fra at der her
er større risiko for fejldokumentation, da flere patienter er koblet på samme
tablet, samt at der er større bakteriespredning på stuen, hvilket medfører
større risiko for infektion.
3. En lille tablet/smartphone i lommestørrelse, som er
koblet op til samme system som der bruges på afdelingen, som alt
sundhedspersonale der har med patientdata at gøre, har.
Den skal indeholde en scanner, som evt. kan scanne
stregkoder eller Qr-koder.
Fordelen ved denne innovative løsning kunne være, at mad og drikke får en stregkode, som blot skal scannes mens sundhedspersonalet er inde
på selve patientens kostregistreringsskema, så det foregår med et enkelt klik.
Ulemperne er at man skal ind og registrere hvor meget
patienten har indtaget af de serverede fødevarer, samt er hygiejnen et problem.
4. Det sidste løsningsforslag vi har udtænkt, er mere
personale eller flere hænder. Dette ville give mere tid til den enkelte
patient, og derved større overblik og overskud.
Derudover ville dette give sundhedspersonalet tid til at prioritere kostregistreringen, som ofte er det der bliver nedprioriteret pga. Den travle hverdag.
Derudover ville dette give sundhedspersonalet tid til at prioritere kostregistreringen, som ofte er det der bliver nedprioriteret pga. Den travle hverdag.
Ulemper heraf er større omkostninger til staten.
(changepilot - http://www.changepilot.dk/fileadmin/changepilot/foto/PDFs/Artikel_BrugerdrevetInnovation_juli09.pdf)
(changepilot - http://www.changepilot.dk/fileadmin/changepilot/foto/PDFs/Artikel_BrugerdrevetInnovation_juli09.pdf)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar