Sundhedsloven
Vi har i Danmark en sundhedslov, som sikrer at vi får den korrekte behandling, og samtidig synliggør vores rettigheder. Sundhedsloven skal være med til at fremme, behandle og forebygge sygdom, lidelse og funktionsnedsættelse.
Vi har valgt at fremhæve enkelte paragraffer fra sundhedsloven, som vi synes er relevante for vores problemstilling.
Vi har som det første valgt at fremhæve kapitel 1, § 2, da dette sætter fokus på patientens rettigheder. Det mener vi er relevant, da det er vigtigt at inddrage patienten i egen behandling. Det er derudover vigtigt, at se på det enkelte menneskes behov og ønsker, fremfor at generalisere.
§ 2.
Loven fastsætter kravene til sundhedsvæsenet med henblik på at sikre respekt for det enkelte menneske, dets integritet og selvbestemmelse og at opfylde behovet for
Vi har derudover valgt, at fremhæve kapitel 1, § 6, som omhandler sundhedspersoners autorisation. Dette finder vi vigtigt i forhold til vores problemstilling, da det er vigtigt, at man så vidt mulig får udført de opgaver som skal gøres. I forhold til vores problemstilling er det væsentlig i forhold til kostregistrering, da det ofte nedprioriteres, selvom det er en væsentlig del af hele behandlingen.
§ 6.
Ved sundhedspersoner forstås personer, der er autoriserede i henhold til særlig lovgivning til at varetage sundhedsfaglige opgaver, og personer, der handler på disses ansvar.
Dernæst har vi valgt, at fremhæve kapitel 9 § 40, stk. 2 og 3, som omhandler den tavshedspligt, som de sundhedsprofessionelle er underlagt, samt vigtigheden af at den overholdes. Tavshedspligten blandt de sundhedsprofessionelle er særdeles vigtigt i arbejdet med patienterne, da de hele tiden skal være med i de beslutninger og handlinger, som udspiller sig, mens patienten er indlagt.
§ 40.
En patient har krav på, at sundhedspersoner iagttager tavshed om, hvad de under udøvelsen af deres erhverv erfarer eller får formodning om angående helbredsforhold, øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, jf. dog reglerne i dette kapitel.
Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for studerende, der som led i en sundhedsvidenskabelig eller sundhedsfaglig uddannelse deltager i behandlingen af en patient uden at være medhjælp.
Stk. 3. I de tilfælde, hvor en sundhedsperson efter §§ 41-46 er tillagt beføjelser efter de enkelte bestemmelser, påhviler det overordnede ansvar for, at oplysninger videregives eller indhentes i overensstemmelse med loven, den driftsansvarlige myndighed.
Den sidste paragraf vi har valgt, at fremhæve er kapitel 61 § 198, stk. 2, 3 og 4, som omhandler utilsigtede hændelser, samt vigtigheden af at det lovmæssige overholdes. Vi synes, at denne paragraf er meget relevant i forhold til vores problemstilling, da det ses som en utilsigtet hændelse, at der ikke kostregistreres korrekt. Kostregistreringen nedprioriteres ofte i travle perioder, selvom at det er et vigtigt element i behandlingen.
§ 198.
Regionsrådet og kommunalbestyrelsen modtager, registrerer og analyserer rapporteringer om utilsigtede hændelser, jf. stk. 2 og 3, til brug for forbedring af patientsikkerheden og rapportering af oplysninger efter reglerne i § 199.
1) Let og lige
adgang til sundhedsvæsenet,
2) Behandling
af høj kvalitet,
3) Sammenhæng
mellem ydelserne,
4) Valgfrihed,
5) Let adgang
til information,
6) Et
gennemsigtigt sundhedsvæsen og
7) Kort
ventetid på behandling.
Stk. 2. En sundhedsperson, der som led i sin faglige virksomhed bliver opmærksom på en utilsigtet hændelse, skal rapportere hændelsen til regionen. En hændelse, der er forekommet i den kommunale sundhedssektor, jf. afsnit IX, skal dog rapporteres til kommunen. 1. og 2. pkt. finder tilsvarende anvendelse på ambulancebehandlere, apotekere og apotekspersonale.
Stk. 3. En patient eller dennes pårørende kan rapportere en utilsigtet hændelse til regionen eller kommunen i overensstemmelse med reglerne i stk. 2, 1. og 2. pkt.
Stk. 4. Ved en utilsigtet hændelse forstås en begivenhed, der forekommer i forbindelse med sundhedsfaglig virksomhed, herunder præhospital indsats, eller i forbindelse med forsyning af og information om lægemidler. Utilsigtede hændelser omfatter på forhånd kendte og ukendte hændelser og fejl, som ikke skyldes patientens sygdom, og som enten er skadevoldende eller kunne have været skadevoldende, men forinden blev afværget eller i øvrigt ikke indtraf på grund af andre omstændigheder.
Paragrafferne er taget fra sundhedsloven: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=152710#Kap61
Ingen kommentarer:
Send en kommentar