Patientgruppe















Diagnostik:

Den typiske patient er en ældre kvinde, der efter et fald klager over smerter i hofte/lår regionen. Hun har forkortet/udad drejet ben som hun ikke kan løfte eller støtte på. Hun har direkte eller indirekte ømhed omkring hofteledet.
I nogle enkelte tilfælde kan bruddet ikke ses på røntgenbillederne, og der må foretages en CT eller alternativt, en MR scanning. (Olesen et al., 2010, s. 186.)

Forekomst og ætiologi: 

2-3 gange så mange kvinder rammes af hoftenære femur-frakturer end mænd, og det er oftest de ældre kvinder, da gennemsnitsalderen for denne type brud ligger på 80 år.
Overvægten af kvinder skyldes formentlig den postmenopausale osteoporose, og hoftenære femurfrakturer er en af de typiske osteoporosefrakturer.

De Mediale frakturer udgør 55 % af de hoftenære femurfrakturer der behandles årligt, derefter kommer de Pertrokantære frakturer som udgør 40 %, og de Subtrokantære der udgør de sidste 5 %. (Olesen et al., 2010, s. 186.)

Osteoporose:

Definition og forekomst:

Knogleskørhed er en sygdom hvor der sker gradvist tab af knoglemasse, hvilket gør knoglerne mere skrøbelige, og patienterne har dermed større risiko for at der opstår frakturer.
Denne sygdom karakteriseres som en hormonsygdom.

Osteoporose er en sygdom der opstår hos ældre mennesker, og den er hyppigere hos kvinder end hos mænd. Det anslås at 40 % af alle kvinder i alderen 70-79 år lider af osteoporose, og at 75 % af alle frakturer hos den 70-årige generation, skyldes osteoporose. (Viborg & Torup, 2014, s. 487.)

Patofysiologi:

Knoglemassen hos ældre afhænger af den mængde der er opbygget i ungdommen, og størrelsen af det aldersrelaterede tab af knoglemasse.
Knoglemassen når sit maksimum i 30-års alderen, og knoglemassen afhænger af både genetiske faktorer og miljømæssige faktorer som f.eks. Sygdom, medicinindtag, kalcium indtag, fysisk aktivitet og D-vitamin.

Det aldersmæssige tab af knoglemasse sker allerede efter 30-års alderen, og skyldes en række faktorer, såsom; BMI under 19, at man er en kvinde, høj alder, menopause før 45, rygning, nedsat fysisk aktivitet, lavt kalk/D-vitamin indtag, forhøjet stofskifte, genetiske faktorer, alkohol m.fl.

Der findes ingen symptomer på osteoporose, og de eneste symptomer der kommer, er såkaldte lavenergifrakturer, altså frakturer der skyldes minimal eller ingen traumer for at forekomme, og de fremtræder først når knoglemængden er meget nedsat. (Viborg & Torup, 2014, s. 488.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar